Geschiedenis

Geschiedenis

Ontstaan

VLP flexibele afscheidingen is opgericht in 1982 onder de naam Van Leeuwen Plastics BV en is voortgekomen uit Firma Van Leeuwen Grondstomen welke is opgericht in 1965 en gespecialiseerd was in de verhuur en verkoop van grondstoommaterialen aan kwekers. Met deze grondstoommaterialen werden tuinbouwgronden ontsmet alvorens de nieuwe teelt aangeplant werd.

In begin jaren ’80 werd het gebruik van Methyl Bromide (ontsmettingsgas) als alternatief grondontsmettingsmiddel in de tuinbouw verboden. Door het verbod op Methyl Bromide groeide Van Leeuwen Grondstomen snel. Voor Wim van Leeuwen sr. en Wim van Leeuwen jr. opende dit de weg om zelf over te gaan tot de productie van stoomzeilen. Dit gebeurde in een apart ingerichte werkplaats met hoogfrequent lasapparatuur, hiermee was de geboorte van Van Leeuwen Plastics een feit.

Van Leeuwen Plastics 

Het producten pakket werd toen al snel uitgebreid met dekkleden, autokappen, vijver en bassinbekleding enz. Nog later gevolgd door schuifwanden, strokenwanden en pendeldeuren.

In deze periode leverde VLP alleen aan tuinders, kassenbouwbedrijven en tuinbouwtoeleveranciers. Steeds meer producten zijn destijds aan het programma toegevoegd, waaronder industriegordijnen. Zoals de naam al aangeeft, een product wat juist veel aan de industrie en het garagebedrijf verkocht werd.

Door de vraag uit de markt naar automatische deuren ontwikkelde VLP een eigen schuifdeuraandrijving voor montage op bestaande schuifdeuren. Kort erna gevolgd door levering van complete automatische aluminium schuifdeuren, hefgevels en hefluiken.

Om de geluidsoverlast te beperken bij roetmetingen en 4-gas testen in het garagebedrijf, ontwikkelde VLP een gepatenteerd geluidwerend gordijn en voor koelhuizen de temperatuur isolerende gordijnen. Als werkplaatsafscheiding volgde verder de middenrolwanden en hijsgordijnen. Voor gebruik in distributie koelwagens werd een speciale roldeur ontwikkeld waarmee de uitstoot van kou drastisch verminderd werd.

De naam Van Leeuwen Plastics zorgde op den duur nogal eens voor verwarring vanwege de te brede term 'Plastics', daarom werd de naam in 1997 gewijzigd in "VLP flexibele afscheidingen", deze naam omschreef duidelijker de activiteiten van VLP.

VLP groeide uit zijn jasje op de oude locatie in Poeldijk en verhuisde daarom op 16 maart 1998 naar de Industriestraat in Naaldwijk, tevens de huidige locatie. Hier werden nog meer flexibele afscheidingen ontwikkeld, verfijnd en toegevoegd aan het leveringsprogramma zoals; Harmonicatunnels, dock shelters, Food rolwanden, brandrolschermen, vouwdeuren, snelroldeuren, lasgordijnen, draft curtains, rookdrempels en FleQswall rolwanden.

Op 1 januari 2015 heeft Bart van Leeuwen het stokje van Wim jr. overgenomen als derde generatie van familiebedrijf Van Leeuwen Plastics. Daarvoor was Bart al werkzaam in verschillende functies in het bedrijf, al vanaf 1 september 1999.

Ook aan de Industriestraat groeide VLP door en liep daar uiteindelijk ook tegen ruimte beperkingen aan. Toevallig kwam het pand erachter aan de Nijverheidstraat vrij en sindsdien is deze bij de huisvesting getrokken.

Corona zorgde uiteraard voor een dip maar ook daar bedacht VLP wat op, er werden diverse soorten maatwerk hygieneschermen ontwikkeld zodat klanten toch konden blijven draaien waar het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk was.

Flexibiliteit, maatwerk, kwaliteit en meedenken zijn dan ook de kernwaarden van VLP.

Tegenwoordig levert VLP aan verscheidene marktsegmenten, waaronder land- en tuinbouw, bollensector, carrosseriebouw & garagebedrijf, producerende industrie (beton, staal, hout, kunststof en papier), drukkerijen, opslag en logistiek, voedingsmiddelenindustrie, scholen, fitness centra, bouwbedrijven, petrochemie, cleanrooms, datacenters, vliegbases en scheepswerven.

De producten worden veelal door VLP gemonteerd in Nederland en Belgie maar sporadisch ook verder van huis zoals Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland maar ook verder zoals Verenigde Staten, Canada en Equador. 
Bij leveringen via tussenpersonen zijn de producten van VLP zelfs terecht gekomen op alle continenten.